12 Haziran 2017 Pazartesi

Evlenme Teklifi Yaparken Diz Çökmek Zorunda Mıyım?


Cevap veriyorum; elbette değilsiniz. Diz çökerek evlilik teklifi yapmak veya yapmamak tercihinize kalmış bir şeydir, hangisini istiyorsanız onu yaparsınız. Fakat şahsen "Erkek adam diz çöker mi?", "Bunlar bize Batı'nın dayattığı saçma salak adetler" gibi şeylere takılmayı gereksiz buluyorum. Bunu size kim dayatabilir ki, ne münasebet?


















Evet, bu ülkemizde de pek çok örneği olmakla beraber yabancı ülkelerde daha eski bir tarihi olan, daha yaygın olarak yapılan bir davranış. Aynı zamanda kimseye bir zararı olmayan. İnsanı küçülten bir tarafı olmayan. He, sizin için anlamsız ve gereksizdir, o zaman siz kız arkadaşınıza diz çökmeden evlenme teklifi yapacaksınız tabii ki.



Teklifi yaparken diz üstü çökmek,  normal şartlarda, insanın insanlığından ve erkekliğinden hiçbir şey eksiltmez. Evet cevabı alacağınızdan kuşkunuz vardır ve o yüzden bunu yaptığınız zaman kendinizi pek yalvarmış gibi hissedeceksinizdir; o ayrı. Ayrıca bu hareketi samimiyetsiz, özenti yapay buluyor falan da olabilirsiniz. Ama teklifi sevdiğiniz, sizi seven, evlenmeye hazır olduğunuz, sizinle evlenmeye hazır olan sevgilinize yapıyorsanız orada bir yalvarma durumu yoktur. Karşınızdaki kıza olan saygınızı, ona teslim olduğunuzu (Varlığınızın haklarını teslim ettiğiniz, bundan böyle kendisinin sadık bir hizmetkarı olacağınız anlamında değil tabii) onun eşi olmanın sizin için bir onur ve mutluluk vesilesi olduğunu gösteriyor olursunuz bu şekilde. Ama bunu yapmamak da bu gibi duygulara sahip olmadığınızı göstermez. Olsa olsa  andaki duygularıdiz çökerek ifade etmenin size göre bir şey olmadığını gösterir.


 İnsan kimsenin önünde eğilerek, yalvarırcasına bir şey talep etmek istemez. Gün olur hayat mecbur eder o ayrı konu, ama bunu yapmayı arzu etmezsiniz. Ve fakat sevgilinize "Benimle evlenir misin?" dediğiniz anların, aynı zamanda diz çökseniz de, böyle durumlarla alakası yok. Bir nevi "Şimdi, şu anda senin elindeyim" demiş olduğunuz düşünülebilir. "Bana evet dersen çok mutlu olurum." E, ne var kız arkadaşınıza böyle demek istemiş olmanızda? Fakat bunu yapmamanızda da bir şey yok. Dediğim gibi, tamamen tercih meselesi. Tercih etmeyen yapm az. Bu sebeple ezik, küçük, daha az erkek falan hissedecek olan da yapmaz. Neden yapsın kendini böyle hissedecekse, de mi? Ama ne yalan söyleyeyim, böyle hissetmek için pek bir sebep göremiyorum.


Evlenme teklifi yaparken neden diz çökülüyor sorusunun cevabına gelince, bunun net bir cevabı yok aslında. Kökeninin şövalye unvanı alacak olan bir erkeğin kralın veya ona bu onuru verecek ya da vermiş olan bir asilzadenin önünde diz çökmesi, Ortaçağ'da gönlünü üst sınıftan bir kadına kaptıran halktan bir erkeğin teslimiyetini ve derin saygısını göstermek için onun önünde eğilmesi gibi şeylere dayandığı yolunda fikirler var ama "Bu, budur" tarzında net bir şey yok.

Bu teklifi yaparken diz çökmek, o şekilde kalmak insanın ne kadar zamanını alıyor bilmiyorum ama herhalde 1 dakikadan azdır. İnternetteki yabancı videolarda daha uzun sürdüğünü de gördüm sanki ama erkek konuşması boyunca ayağa kalkmadığı için öyleydi galiba. Sonuçta yapmak isterseniz sizin için gayet kısa olmasını sağlayabilirsiniz. Teklif sorusundan önce bir şeyler söylemeye niyetiniz varsa onları ayakta veya oturduğunuz masadan kalkmadan söylersiniz de sadece sorunuzu soracağınız zaman diz çökersiniz mesela.


Keyfiniz nasıl istiyorsa öyle yapın. Sizi böyle bir şeyi istemediğiniz halde yapmaya itecek şey sadece ve sadece sevgilinizin bunu çok istediğini, bu hareketten hoşlandığını bilmeniz olabilir. Fakat bunu yapmak şahsiyetinizden bir şey eksiltmez diye düşünüyorum.

Konuyla ilgili diğer bir yazı için tıklayın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder